De har tagit våra drömmar ifrån oss

13 Dec

Nedanstående artikel skrevs ursprungligen i augusti år 2007. Författare är Johan Persson, utbildad historielärare och vänsterpartist bosatt i Uppsala. Vi har valt att publicera den som första artikel här på Vänsterhistorikerna, eftersom den uttrycker den anda som kommer att utmärka den här sidan. Se det som en försmak.

De har tagit våra drömmar ifrån oss

De har fått oss att glömma vilka vi är.
De har fått oss att glömma vad vi gjort.
De har fått oss att glömma våra drömmar.

En gång i tiden talade människor om att förändra världen. Den sjätte november 1881 på Hotell Stockholm vid Baltzargatan i Malmö föddes en dröm. Eller egentligen, drömmen hade väl alltid funnits? Alla människor vill leva ett värdigt liv. Det betyder konkret; att få äta, sova, älska och bli älskad. Att få skapa, tänka och tala fritt. Att få slippa böja på nacken.

Men hur har människor levt genom historien?

I arla urtid levde människor vilt och fritt. Vi strövade genom världen, samlade och jagade för att få föda. Det var inget förlorat paradis. Många gick under för svält, olyckor och rovdjur. Föddes för många barn fick man sätta ut dem i skogen. Det var inte av grymhet, gjorde man inte så överlevde ingen. Men jag har läst att jägare och samlare är de som ägnar minst del av sin dag åt arbete. Resten av tiden umgås de med varandra. Och ingen hade mer än nån annan (för man hade bara mat för dagen) och ingen var förmer än nån annan (för alla behövde varandra)

Men så en dag insåg någon att om man sådde frön från de växter man samlat så kunde man hitta dem på samma plats nästa år igen. Och människan lämnade skogarna och savannerna där vi jagat och samlat och blev bofasta. Vi tämjde landet och vi tämjde djuren. Man kunde förutsäga hur mycket mat som skulle finnas. Folk dog inte av svält lika ofta. Barnen behövde inte sättas ut att dö. Tillslut hade man så mycket mat (och nya kärl av lera) att man kunde lägga upp förråd inför svårare tider.

Och efter en tid hade man så mycket mat att folket kunde överleva även om inte alla arbetade på fälten. De som var skickligast i sina hantverk ägnade sig åt dem på heltid, i utbyte mot lite av den mat som de andra odlade. Hantverkarna var också nyttiga människor. Som alla andra i alla tidigare generationer bidrog de till samhället, så att alla skulle kunna överleva.

Men en ny grupp steg fram. För första gången någonsin så fanns det ett sådant överflöd att vissa kunde leva på det som andra skapat utan att själva bidra med något.

Människan tycks ha en medfödd förmåga att tolka fenomen som orsakade av en vilja, ett medvetande. Människor har lätt för att urskilja ansikten och mänskliga röster. Till och med där inga ansikten eller röster finns, i mönstren i en trädkrona eller i fåglars pladder, kan vi hitta dem. Människor var utsatta för alla naturens slumpmässiga krafter. Åskan vrålar, en blixt slår ner – någon stor och stark i himmelen är arg och mycket mycket farlig. Någon blir sjuk – hon måste ha blivit förhäxad. Flodbäddarna svämmar över vid samma tidpunkt varje år – flodens makter uppskattar vårat offer.

Religionen föddes genom en form av vetenskaplig undersökning. Man uppfattade vissa företeelser i naturen och undrade vad som orsakade dem. Ett logiskt svar, med tanke på de förkunskaper man hade, var att det fanns varelser med mycket större makt än någon människa, d v s gudar och andar. Och när vissa specialiserade sig på att göra krukor eller tillverka jaktvapen så specialiserade sig andra på att tolka gudarnas vilja.

Runt de stora floderna växte civilisationerna fram. Av de små byarna blev jättelika städer. Och nu nöjde sig inte prästerna med att säga att de tolkade gudarnas vilja. Kungar och faraoner var gudar. Med sina präster och krigare kunde de lägga beslag på det överskott som skapades på åkrarna och tvinga folket att arbeta åt dem. Hur många människor fick sätta livet till för att bygga deras gravar?

Och sedan har historien bara fortsatt. Tänk efter en stund. Du har två (biologiska) föräldrar. De har två föräldrar var. Dina mor- och farföräldrar har alla två föräldrar var (tre generationer tillbaks är vi uppe i 8 personer). Fortsätt sedan. 16 personer. 32 personer. 64. 124. 248. 496. 992. 1984 (var är vi nu i historien? 1600-talet nånstans?) 3968. 7936. 15872. Ja, den som vill roa sig kan ju fortsätta räkna tillbaks till de stora floddalscivilisationernas uppkomst.

Hur många utav dessa förmödrar och förfäder tror du har varit faraoner, kungar, adlelsmän, industriägare? Hur många tror du har varit slavar, trälar, livegna, fattighjon, statare, proletärer? Har en majoritet av de människor som fötts på denna planet fått vad de önskat sig? Fått leva ett värdigt liv? Fått äta, sova, älska och bli älskade? Sluppit böja på nacken?

Vilka berättelser (rättare sagt, vilkas berättelser) bevaras till eftervärlden? Vilka kunde läsa och skriva? Vad lärs ut på historielektionerna i skolan eller på universitetens historiska institutioner?

Folk har i alla tider gjort uppror mot härskarna. Spartakus, Karl Marx och Rosa Luxemburgs stora idol, honom känner vi ju till. Men hur många andra slavuppror har raderats bort ur mänsklighetens minne (Spartakusupproret var det sista av tre stora slavkrig)? 209 f v t reste sig tiotusentals bönder i Kina ledda av Chen Sheng och Wu Guang mot Qin-kejsaren. 1381 ledde Watt Tyler tusentals beväpnade bönder som stormade Towern i London. 300 000 bönder i det Tysk-Romerska Riket gjorde 1524 uppror mot prinsarna och biskoparna. 1670 ledde Stenka Razin ett uppror mot tsaren och boyarerna i södra Ryssland och skapade en kosackrepublik. Och så kom 1789 och ingenting skulle bli sig likt.

Det är fel att säga att 1789 tände en gnista, som jag har försökt visa så har det alltid brunnit under ytan, men nu slog glöden upp i lågor – och dessa skulle komma att antända en hel värld. 1791 gjorde slavarna på Haiti revolution och skapade den första svarta republiken i världen. Den franska revolutionens fackla bars vidare. 1871 tände den bålet igen i Paris. Tio år senare höll August Palm sitt tal, Vhad vilja socialdemokraterna, på hotell Stockholm i Malmö.

Och i Sverige vaknade återigen den gamla drömmen. Folk gick samman i fackförbund, det socialdemokratiska arbetarepartiet, nykterhetslogarna, bildningsförbunden för att kunna kämpa för ett samhälle där ett värdigt liv var möjligt. Man bars fram av en tanke, en dröm, om att lyfta upp alla dem som i århundraden tryckts ner. Ett nyktert och bildat folk skulle ta ledningen och makten, upprätta folkmakt och socialism. Överheten skulle bort. Det skulle bli fred och demokrati. Envars fria utveckling skulle bli förutsättningen för allas fria utveckling. Vart tog den drömmen vägen?

I dag är det inte tal om att tillsammans stiga från mörkret till ljuset. I dag ska var och en lyfta sig själv i håret. Du ska vara med i en dokusåpa och bli kändis, inte känd för att du kan något, utan känd för att du är känd. Du ska rusta upp ditt Sommartorp. Du ska vinna miljoner på Bingolotto eller Internetpoker. Du ska bli som dem, som överheten. Faraonerna. Stureplans prästkonungar.

De har tagit våra drömmar ifrån oss.

Men det brinner alltid under ytan.

I am Spartacus!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: